Bugatti Chiron Sport savaş uçağına karşı

2007 yılında Richard Hammond, Top Gear için bir Bugatti Veyron ile Eurofighter Typhoon savaş uçağına karşı yarışmıştı. 1.000 beygiri aşan gücü ile oldukça etkileyici bir performansa sahip olmasına rağmen Veyron, savaş uçağına karşı kaybetmişti. Aradan geçen 14 yılın ardından bu sefer Bugatti Chiron Sport benzer bir yarış ile karşı karşıya.

Bugatti’nin bu seferki rakibi Fransız Donanması tarafından kullanılan Dassault Rafale Marine savaş uçağı olmuş

Bugatti’nin bu seferki rakibi Fransız Donanması tarafından kullanılan Dassault Rafale Marine savaş uçağı olmuş. Teknolojinin doruk noktası diyebileceğimiz bu yarış için Bugatti Chiron Sport ve Dassault Rafale Marine Fransa’nın Landivisiau’daki deniz üssünde bir araya gelmiş.

Bu etkinliğe Chiron Sport, 20. yüzyıl Fransa’sına saygı niteliğinde sadece 20 adet üretilen ‘Les Legendes du Ciel (LDC)’ versiyonu ile katılmış. Aracın direksiyonunda ise Pierre-Henri Raphanel yer alıyor. 1986 ile 2000 yılları arasında Le Mans 24 Saat yarışına 14 kez katılan pilot, 1985 yılında ise Formula 3’ü kazanma başarısı göstermiş. 10 yılı aşkın süredir Bugatti ile birlikte çalışan Raphanel, 2010 yılında Bugatti Veyron 16.4 Super Sport’un direksiyonuna geçmiş ve 431.072 km/s ile seri üretim otomobiller hız rekorunu kırmıştı.

Bugatti Chiron Sport’tan bahsedecek olursak; 1.500 beygir güce sahip olan araç 1.600 Nm tork üretebiliyor. 8.0 litrelik W16 motora ev sahipliği yapan otomobil, gücünü 7 ileri çift kavramalı şanzıman yardımıyla dört tekerleğe birden aktarıyor. 100 km/s hıza 2.4 saniyede çıkan Chiron Sport 200 km/s hıza çıkmak için ise 6.1 saniyeye ihtiyaç duyuyor. 300 km/s hıza ulaşma süresinin 13.1 saniyede olduğunu söyleyelim. Daha bitmedi, 32.6 saniye boyunca gazı köklediğinde ise kadranda 400 km/s’yi görmeniz mümkün.

Dassault Rafale Marine’e geçecek olursak; savaş uçağı 5.727 beygirlik güce sahip. Fransız donanmasının gururu olarak nitelendirilen uçağın maksimum hızı ise yaklaşık olarak 1.975 km/s olarak ölçülüyor.

Yarış başlar başlamaz Bugatti Chiron Sport, oldukça iyi bir hızlanma ile henüz yerde olan rakibi ile arasını açmayı başarıyor. Ancak Rafale Marine’nin havalanması liderlik çok kısa sürede el değiştirdi. Her ne kadar organizatörler yarışı berabere ilan etmiş olsalar da.

Etkinliğin ardından konuşan Bugatti pilotu Raphanel, ”Rafale’den ilk birkaç yüz metrede uzaklaştım, ancak birkaç yüz metre sonra, yaklaşık 20 metre yukarıda ve yanımdaydı. İnanılmaz ve fantastik bir manzaraydı.” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu