2021 Mercedes-Benz Citan yüzünü gösterdi

Mercedes-Benz, ticari araç yelpazesini Citan ile tamamladı. 2021 Mercedes-Benz Citan hem Panel Van hem de Tourer versiyonlarıyla markanın ürün gamına katıldı.

Yeni Citan altyapısını Renault Kangoo ile paylaşıyor

Alman üretici, yeni Citan’ın yanı sıra elektrikli eCitan’ı da tanıttı. Yeni Citan’ın genel anlamda profosyoneller hedeflenerek tasarlandığını söyleyebiliriz. Daha premium özellikler ve tasarım detayları isteyenler için ise yakın zamanda T-Serisi‘nin tanıtılacağını hatırlatalım.

Önceki nesilde olduğu gibi yeni Citan altyapısını Renault Kangoo ile paylaşıyor. Paylaşılan resimlerden de gördüğümüz gibi bu akrabalık kolayca anlaşılabiliyor. Benzer gövde yapısı ve kapılarla gelen Citan, ön ve arka bölümde ise Fransız kuzeninden ayrılıyor.

Daha yüksek donanım seviyesinde LED teknolojisine sahip olan ön farlar B-Serisi‘nden alınmış gibi görünüyor. Aracın tampon, motor kaputu ve ön ızgarasının ise Mercedes-Benz’in yeni tasarım felsefesini yansıttığını söyleyebiliriz. 2021 Mercedes-Benz Citan, 4.498 mm’lik uzunluğu ve 2.716 mm’lik dingil mesafesi ile oldukça iddialı. Daha uzun dingil mesafeli versiyonların da yolda olduğu belirtiliyor.

Beklendiği gibi yeni ticari model kullanışlılık ön planda tutularak tasarlanmış. 615 mm’lik açıklık sunabilen kayar kapılar tek ya da çift taraflı olarak tercih edilebiliyor. Arka bölümde ise 180 derece açılabilen iki parçalı asimetrik kapılar kullanılmış. Citan Tourer için bu bölümde tek kapaklı bir seçenek de sunulmuş.

İç mekana geçtiğimizde ise benzerliklerin azaldığını görüyoruz. Mercedes-Benz bu bölümde kendi çizgilerini kullanmayı tercih etmiş. Genel olarak modern bir görüntü çizen kokpitte yuvarlak havalandırma menfezleri ve ortasına yerleştirilen 7 inçlik bilgi-eğlence sistemi ekranı ilk dikkatimizi çeken detaylar oluyor. 3 kollu direksiyon simidini de yine diğer Mercedes-Benz modellerinden tanıyoruz. Citan Tourer katlanabilir üçüncü koltuk sırasıyla da dikkat çekiyor.

Donanım özellikleri arasında Yokuş Kalkış Asistanı ve Aktif Fren Asistanı gibi standart sistemlerin yanı sıra, belirli koşullar altında yarı otonom sürüşe izin veren Kör Nokta Asistanı, Aktif Şerit Takip Asistanı ve Aktif Mesafe Asistanı DISTRONIC gibi daha da gelişmiş teknolojiler de yer alıyor. Citan Tourer standart olarak 7 hava yastığı (bir orta hava yastığı) ile birlikte gelirken, Citan Panel Van’da ise 6 hava yastığı bulunuyor.

Her ne kadar Renault Kangoo ile aynı altyapıyı paylaşıyor olsalar da Mercedes-Benz gelişmiş sürüş ve konfor için kendi ayarlamalarını yaptığını belirtiyor. Ön bölümde MacPherson süspansiyon sistemine yer verilen aracın arka bölümünde ise torsiyon çubuğu tercih edilmiş. Sırasıyla yolcu konforu ve yüksek taşıma kapasitesi gözetilerek üretilen Tourer ve Panel Van versiyonlarının süspansiyon kurulumlarının da farklı olduğu açıklandı.

Ticari modelin kaputunun altına göz attığımızda iki farklı dört silindirli motorla karşılaşıyoruz. 1.5 litrelik dizel ve 1.3 litrelik benzinli motorlar farklı güç seçeneklerine sahip. Dizel motor giriş seviyesinde 75 beyir güç ve 230 Nm tork üretebiliyor. Dizel bir Citan Tourer almak isteyenler için ise 95 beygir güç ve 260 Nm tork sunan versiyon tek seçenek olarak öne çıkıyor. 116 beygir güç ve 270 Nm torka sahip olan versiyon ise dizel gamının tepesinde yer alıyor.

Mercedes-Benz Citan’ı benzinli olarak tercih edenler ise iki farklı güç seçeneği ile karşı karşıya kalacak. 102 beygir güç ve 200 Nm tork üreten versiyon giriş seviyesini oluştururken, 131 beygir güç ve 240 Nm torka sahip versiyon en güçlü seçenek olarak öne çıkıyor. Tüm motor seçenekleri 6 ileri manuel şanzımanla eşleştirilmiş. Ancak en güçlü dizel ve benzinli seçenekleri 7 ileri çift kavramalı şanzımanla da tercih etmek mümkün olacak.

Son olarak elektrikli eCitan modeli 2022 yılının ikinci yarısında yollara çıkacak. Elektrikli ticari araç WLPT döngüsüne göre 285 km’lik menzil sunabiliyor. eCitan, bataryasını %10’dan %80 doluluğa 40 dakikada çıkaran hızlı şarj özelliğine sahip olacak.

2021 Mercedes-Benz Citan için Avrupa’da Eylül ayından itibaren siparişler alınmaya başlayacak. 23.800 Euro’luk başlangıç fiyatına sahip olan Citan, bakalım rakipleri karşısında neler yapacak?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu