Mercedes’in Formula 1 tarihindeki ilk zaferi!

4 Temmuz, Formula 1 severler için oldukça önemli bir gün. Özellikle de Mercedes taraftarları için. Çünkü tam 68 yıl önce Mercedes, Formula 1’deki ilk yarışında ilk pole pozisyonunu ve ilk zaferini elde etti. 1954 Fransa Grand Prix’sinde tarih yazan Mercedes, o gün Formula 1 konusundaki iddiasını belli etmişti.

Bu yarış Mercedes takımının gelecek Formula 1 sezonlarındaki başarısına da işaret ediyordu.

1954 yılı ile birlikte Mercedes’in uluslararası motor sporlarına katılım konusundaki 15 yıllık yasağı bitti. Bu nedenle, Alman ekip takvimin başında yer alan Arjantin, Belçika ve Indy 500 (o zamanlar F1 takviminin bir parçasıydı) yarışlarını kaçırarak Formula 1 sezonuna ancak yarıda katılabildi.

Takım, 4 Temmuz 1954’te Fransa’da Reims’e yeni bir otomobil ile geldi. Mercedes-Benz W196 ile oldukça iddialı olan takım aynı zamanda Maserati’den kaptığı Karl Kling ve Juan Manuel Fangio’dan oluşan yeni sürücü ekibine sahipti. 8.36 kilometrelik pistte koşulan yarış 61 turdan oluşuyordu.

Fangio, 2:29.4’lük tur süresi ile pole pozisyonunu elde etmeyi başardı. En yakın rakibinin bir saniye önünde olan aracın ortalama hızı ise o dönemlerde inanılması güç olan 200 km/s’yi gösteriyordu. Takım yarışta da aynı tempoyu sürdürerek galip gelmeyi başardı.

50’li yıllarda Formula 1 bugünden oldukça farklıydı. Özellikle dayanıklılık problemleri takımları ve sürücüleri oldukça zorluyordu. 1954 Fransa Grand Prix’inde de durum farklı değildi. Yarışa katılan 21 sürücüden sadece altısı damalı bayrağı görebilecekti. Motor arızası, vites kutusu problemleri ve yakıt pompası sorunları en çok rastlanan sıkıntıların başında geliyordu.

Fangio ve Kling ise o gün bu sorunlardan hiçbirisiyle karşılaşmadı. Başarılı bir şekilde yarışı sürdüren ikili, damalı bayrağı da 1 ve 2. sırada görmeyi başardı. Arkalarından gelen Ferrari sürücüsü Robert Manzon ise onları ancak 1 tur geriden takip edebilmişti.

Sezonun geri kalanında Mercedes 3 galibiyet daha almayı başardı. Diğer sene ise Alman ekip sezonda 5 galibiyet alacaktı. Bu yarışlar Mercedes takımının gelecekteki Formula 1 sezonlarındaki başarısına da işaret ediyordu. O yıllardan sonra uzun bir süre motor sağlayıcısı olarak Formula 1’de yarışan marka, 2010 yılı ile birlikte tekrar fabrika takımı ile birlikte organizasyona dönüş yaptı.

Formula 1’de özellikle 2014 ile 2021 yılları arasını domine eden takım, 7 kez Dünya Şampiyonu pilotu Lewis Hamilton ile yoluna devam ediyor. 2022 sezonuna beklediği gibi başlayamayan takım, son dönemde araç üzerinde yaptığı geliştirmelerle gelecek sezonlarda iddiasını da devam ettireceğinin sinyallerini veriyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu