2019 Mazda 3 yüzünü gösterdi

Mazda, yapılan teaser kampanyalarının ardından sonunda yeni Mazda 3 modelinin üzerindeki örtüleri kaldırdı. “Yeni bir çağın başlangıcı” olarak tanımlanan yeni model, Skyactiv-Araç Mimarisini ve yeni Skyactiv-X benzinli motoru kullanan ilk otomobil olduğu için Mazda için büyük önem arz ediyor.

SKYACTIV-X motor, benzinli ve dizel ünitelerin en iyi taraflarını birleştiren Kıvılcım Kontrollü Sıkıştırmalı Ateşleme(SCCI) sistemine sahip.

Tüm bunların yanı sıra Mazda 3, şirketin Kodo tasarım felsefesinin yeni bir yorumu. Japon üretici, yeni modellerini son derece sade ancak aynı zamanda zarif ve etkileyici olarak nitelendiriyor.

Hem sedan hem de hatchback karoserli modeller evrimsel bir tasarım sahip. Ancak her iki versiyonda da Vision Coupe konseptinden esintiler görmek mümkün özellikle sedanda. Ön bölümden başlayacak olursak, geniş bir ön ızgara ve ince farlarla birleşen krom şeritleri görüyoruz. Arka bölüme doğru akıcı ve sportif tasarımın devam ettiğini söyleyebiliriz. Arka tarafta ise bagaj kapağına entegre bir spoyler, ince stop lambaları ve çift egzoz çıkışı ile sportif çizgi devam ettirilmiş.

Dış bölümde evrimsel bir tasarım felsefesi izlenmiş olsa da iç mekan daha büyük değişikliklere ev sahipliği yapıyor. Mazda ayrıntılar konusunda oldukça ağzı sıkı davranıyor ancak bu bölümde minimalist tasarımın meyvelerini görmek mümkün.

Üç kollu sportif direksiyon simidinin yanı sıra 8.8 inçlik bilgi-eğlence sistemi ekranı ve bolca krom malzemeye ev sahipliği yapan kontrol paneli yapılan yenilikler arasında. Diğer bir eşsiz özellik ise, “parlak bir siyah kaplamaya derin şeffaflık sunmak için ikinci bir şeffaf katmanla kaplanmış, lazerle oyulmuş siyah bir tabakaya sahip olan orta panel.

Diğer değişiklikler arasında, fazladan 10 mm’lik hareket özelliğine sahip geliştirilmiş bir teleskopik direksiyon simidi yer alıyor. Orta kol dayanaüı da uzatılırken bardak tutucular ise vites topuzunun önüne yerleştirilmiş.

Kaputun altında ise farklı pazarlarda sunulacak motor seçenekleri yer alacak. Mazda tenik detaylar açıklamadı ancak 1.5, 2.0 ve 2.5 litrelik benzinli motorların yanı sıra 1.8 litrelik dizel ünite de yine motor seçenekleri arasında olacak. Şirket, Skyactiv-X motorunun kullanımından bahsetmedi ancak “yakıt ekonomisinde daha büyük kazanımları hedefleyen, daha yüksek sürüş keyfi ve çevre dostu olma” sağlayan yeni bir M Hybrid sisteminin müjdesini verdi.

Tüm bunların yanı sıra yeni Mazda 3, geliştirilmiş i-Activ dört tekerlekten çekiş sistemi ile birlikte alınabilecek. Markanın G-Vectoring teknolojisi ile çalışacak olan bu sistem ilk olarak CX-5 modelinde yer almıştı. Yeni model ayrıca önde yeni MacPherson arka bölümde ise torsiyon çubuklu bir süspansiyon sistemine ev sahipliği yapacak. Mazda, bu değişiklikler ve diğer değişikliklerin, otomobilin “uzun yıllar boyunca kullandığınız bir araç gibi doğal ve sezgisel bir şekilde” hızlanmasını, dönmesini ve fren yapmasını sağladığını söylüyor.

Güvenlik cephesine geçersek Mazda 3, kavşaklarda yaklaşan araçları sensörler yardımıyla algılayabilen Ön Çapraz Trafik Uyarı sistemi gibi teknolojileri içinde barındırıyor.  Ayrıca, trafikte aracı otomatik olarak hızlandırabilen, frenleyebilen ve yönlendirebilen bir Seyir ve Trafik Destek sistemi de yine opsiyon listesinde yer alacak.

Son olarak mühendisler, sürücüyü izlemek ve uykulu ya da rahatsız olup olmadıklarını belirlemek için bir kızılötesi kamera kullanan yeni bir Sürücü İzleme sistemi geliştirmişler. Bu sistem, tehlikeli durumlarda sürücüsünü sesli bir uyarı ile ikaz edebilecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu