Audi, 2019 Q3 ile oldukça iddialı

2006 yılında Cross Coupe Quattro konseptiyle ilk ipuçları verilen ardından ise üretim versiyonu ile karşımıza çıkan Audi Q3, uzun süren üretiminin ardından en sonunda yeni nesline kavuştu. İkinci nesil ile ise eski Q3’ün tasarımını tamamen değiştiren Audi, çok daha agresif tasarım ögelerine ev sahipliği yapan SUV modeli ile BMW X1’in tahtını sallamaya aday.

Audi’nin Q8 ile başlayan tasarım felsefesinden izler taşıyan yeni Q3 özellikle profilden bakıldığında amiral gemisi model ile büyük benzerliklere sahip

Audi’nin Q8 ile başlayan tasarım felsefesinden izler taşıyan yeni Q3 özellikle profilden bakıldığında amiral gemisi model ile büyük benzerliklere sahip. Aracın ön ızgarasında yer alan dikey ızgara şeritleri de yine Audi’nin yeni arazi araçlarında kullandığı bir detay olarak dikkat çekiyor. Bu dikey tasarım elemanlarını Q8, A4 ve A6 Allroad modelleri dışında görmek mümkün değil, diğer tüm modellerde bu şeritler yatay olarak konumlandırılmış.

Bunların dışında daha sportif görünümlü bir ön tampona ve A3 Sportback modelindeki farlara benzer aydınlatma grubuna kavuşan modelde ayrıca daha büyük stop lambaları kullanılmış.

Genel olarak boyutları artan yeni Audi Q3’ün uzunluğu selefine göre 9.65 cm artmış, bu artış 7.6 cm ile dingil mesafesine de olumlu yansımış. Artan boyutlar özellikle arkadaki yolcuların yaşam alanına etki ederken bagaj hacmi de 674 litreye çıkmış. Bu değer koltuklar yatırıldığında ise 1.526 litreye ulaşıyor.

İç mekana geçtiğimizde, 12.3 inçlik Audi’nin Virtual Cockpit dijital gösterge paneli ile karşılaşıyoruz. Havalandırma ızgaralarının altına yerleştirilen 8.8 inçlik bilgi-eğlence ekranı ise opsiyonel olarak 10 inçlik türevi ile tercih edilebiliyor.

Apple CarPlay ve Android Auto özelliklerinin standart olarak sunulduğu yeni modelin ön bölümünde 2 adet USB girişine de yer verilmiş. Arka koltukta yolculuk edecek olan müşterilerini de unutmayan Audi, bu bölümde de 2 USB girişi ve 12 voltuk şarj ünitesi kullanmış. Wi-Fi hotspot ile internet kullanımına da olanak sağlayan aracın belki de en dikkat çekici özelliği ise otomobillerin yol ve hava durumu ile ilgili tehlikeleri kendi aralarında iletişim kurarak birbirine aktarmasına yardımcı olan “swarm intelligence” sistemi olacak.

Güvenlik teknolojileri konusunda da günümüze ayak uyduran 2019 Audi Q3, acil durum fren sistemi, şerit takip uyarı sistemi, arka çapraz trafik uyarı sisteminin yanı sıra trafik asistanı ve şerit takip asistanına sahip adaptif hız sabitleyici ile alınabilecek.

İlk etapta üç benzinli ve bir dizel olmak üzere dört motor seçeneği ile sunulacak olan SUV modelin giriş seviyesinde 150 beygir güç ve 250 Nm tork değerlerine sahip 1.5 litrelik TFSI motor sunulacak. 35 TFSI olarak adlandırılacak olan araç silindir kapama teknolojisini de içinde barındırıyor. 7 ileri çift kavramalı şanzıman ile sunulacak olan giriş versiyonu standart olarak önden çekişli olarak alınabilecek. 6 ileri manuel vites kutusunun ise daha sonra seçenekler arasına eklenmesi bekleniyor.

Daha güçlü seçeneklere baktığımızda ise 2.0 litrelik TFSI motorun iki farklı güç seçeneği ile birlikte sunulduğunu görüyoruz.. 40 TFSI olarak adlandırılan versiyon 190 beygir güç ve 320 Nm torka sahipken 45 TFSI 230 beygir güç ve 350 Nm tork değerleri sunacak. Gücü Quattro dört tekerlekten çekiş sistemi ile yer aktaracak olan modeller standart olarak 7 ileri çift kavramalı şanzımanla birlikte sunulacak.

Dizel cephesinde ise 150 beygir güç ve 340 Nm tork üretebilen 2.0 litrelik TDI moto görev yapacak. 35 TDI olarak adlandırılacak olan versiyon ilk etapta 6 ileri manuel ve dört tekerlekten çekiş sistemi ile alınabilecek. İlerleyen dönemde 7 ileri çift kavramalı şanzımana da kavuşması beklenen modelin 190 beygirlik daha güçlü versiyonu da yakın gelecekte yollara çıkacak.

Yeni Audi Q3 ayrıca ‘Auto, Comfort, Dynamic, Offroad, Efficiency ve Individual’ olmak üzere altı farklı sürüş moduna sahip ‘dinamik sürüş sistemi’ ile donatılmış.

Tasarım ve teknolojik anlamda önemli gelişmeler kaydeden 2019 Audi Q3, Kasım ayında Avrupa’da satışa sunulacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu