Formula 1 temelli en iyi 5 otomobil

Formula 1, motorsporlarının doruk noktası ve burada başlayıp uygulanan bazı teknolojiler ise daha sonra seri üretim modellerde yer alabiliyor. Bizim listemizdeki modellerde ise araçların gövdesinden motoruna, şanzımanından aerodinamik ögelerine kadar neredeyse tüm parçaları Formula 1 araçlarına dayanıyor. İşte bu konuda bizim en başarılı gördüğümüz 5 otomobil.

McLaren F1

Ünlü Formula 1 otomobil tasarımcısı Gordon Murray ile birlikte Peter Steven tarafından tasarlanan McLaren F1’in üretim sürecinde ünlü pilotlar Alain Prost ve Ayrton Senna da yer almıştı.

McLaren F1’in en dikkat çekici özelliklerinden biri ise tıpkı Formula 1 araçlarında olduğu gibi merkeze konumlandırılan sürücü koltuğuydu. Sürücü koltuğunun arka tarafında ise yolcular için iki koltuk bulunuyordu. Aracın gövdesi türünün ilk örneği olan karbon fiber polimerden oluşuyordu. Bu süper otomobil gücünü ise BMW imzalı V12 motordan alıyor.

1993-1998 yılları arasında sadece 106 adet üretilen McLaren F1, hala tüm çekiciliğini koruyor. Efsane otomobilin sahipleri arasında Mercedes-AMG Petronas Motorsport pilotu Lewis Hamilton da bulunuyor.

Ferrari LaFerrari

LaFerrari, Ferrari’nin Formula One ekibi tarafından F1 araçlarında kullanılan HY-KERS(Kinetik Enerji Geri Dönüşüm Sistemi) ile donatılan ilk seri üretim otomobili olmak özelliği taşıyor. Bu teknoloji ile emisyonu en aza indirilirken araçtan maksimum güç elde edilmesi sağlanıyor.

Karbon fiber şasiye sahip otomobilde yere basma kuvveti ve performansını maksimum düzeye çıkarmak için aktif aerodinamik sistemlere yer veriliyor. LaFerrari’nin sahip olduğu iki adet elektrikli motor ise Magneti Marelli ile birlikte geliştirilmiş.

0’dan 100 km/s hıza 3 saniyede ulaşan otomobilden sadece 499 adet üretildi. Aracın son örneği ise İtalya’da yaşanan deprem felaketine yardım amacıyla açık arttırma ile yaklaşık 7 milyon dolara satıldı.

Mercedes-AMG Project One

Mercedes-AMG Formula 1 otomobillerinde kullanılan 1,6 litrelik turboşarjlı hibrid V6 motorunu kullanan Mercedes-AMG ONE, Frankfurt’taki Uluslararası Otomobil Fuarı’nda tanıtılmıştı.

Sadece içinde barındırdığı teknolojiyle değil iç mekanda sunduklarıyla F1 hissi yaşatan modelde Formula 1 tarzı direksiyon simidine ve pedallara yer verilmiş. Mercedes-AMG’nin yaptığı açıklamaya göre aracın tavanında yer alan hava girişi ve kanat aracın yanal dengesine önemli katkıda bulunuyor.

Sadece 275 adet üretilecek olan otomobilin sahipleri şimdiden belirlendi. Aracın tahmini fiyatının ise 2.72 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.McLaren Senna

McLaren Senna

Otomobil ismini duyduğunuzda bile Formula 1’e bağlantılı bir model olduğunu anlıyorsunuz. McLaren Senna, üç kez dünya şampiyonu Ayrton Senna’nın ailesinden izin alınarak geliştirildi. Hatta Instituto Ayrton Senna ile işbirliğine giden McLaren, Brezilya’daki yoksul çocukları desteklemek için önemli bir bağışta da bulundu.

Çift turbo beslemeli V8 motor, hafif tasarımla birleşerek aracın 340 km/s hıza ulaşmasına yardımcı oluyor. McLaren’in gövdesi ise yolda daha agresif ve daha hızlı olmak için karbon fiber aerodinamik elemanlardan oluşturulmuş.

Senna modelinden sadece 500 tane üretmeyi planlayan McLaren araçların hepsini çoktan satmış durumda.

Aston Martin Valkyrie

Aston Martin ve Red Bull Racing arasındaki işbirliğinden ortaya çıkan en iyi şeylerden biri de Aston Martin Valkyrie oldu.

Otomobilin son derece şık gövdesi dışında, muhtemelen en başarılı Formula 1 tasarımcılarından biri olan Adrian Newey’nin tasarımda hazır bulunması Valkyrie’yi çok daha özel kılıyor. İngiliz mühendis, Formula 1’in ötesinde bir meydan okumaya ihtiyaç duyuyordu ve Red Bull Racing’teki patronlarıyla konuştuktan sonra bir araba tasarlama konusunda Newey’e çabucak yeşil ışık yakıldı.

Adrian’ın imzasını taşıyan otomobilin aerodinamik unsurları göz önüne alındığında, Valkyrie’nin Nürburgring ve Silverstone’daki Formula 1 rekorunu kırabileceği iddia ediliyor. Aracın pistler için üretilen Valkyrie AMR Pro versiyonu bu iddiları kesinlikle gerçeğe dönüştürebilir.

V12 Cosworth motora ev sahipliği yapan otomobilin siparişleri şimdiden başladı. Formula 1 pilotu Daniel Ricciardo da Valkyrie’nin şanslı sahiplerinden biri olacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu