Porsche yeni hiper otomobilinde F1 motoru kullanabilir

Porsche yeni hiper otomobil konusunda çalışmalarını sürdürürken her gün yeni bir bilgi ortaya çıkıyor. Gelen iddialara göre Porsche yönetim kurulunun onaylaması halinde yeni hiper otomobilde Formula 1 için geliştirilen motora yer verilecek.

Autocar’ın yaptığı haberde Alman üreticinin 918 Spyder’ın halefi için oldukça kararsız olduğu belirtildi. Yeni hiper otomobilin tamamen elektrikli mi yoksa hibrit mi olacağı yönünde henüz bir karar verilmediği öğrenildi. Ancak hibrit seçeneğin son dönemde öne çıktığı da gelen haberler arasında.

Porsche’nin Formula E’de yarışan aracından çok daha fazla performans sunacak saf bir elektrikli otomobil üretme isteği, batarya teknolojisinin zamanında kullanıma hazır olamayacağı sonucuna varıldıktan sonra sekteye uğradı.

Durdurulan Formula 1 projesi hiper otomobile güç sağlayacak

Bu durumun ardından hiper otomobilin hibrit bir güç ünitesi ile sunulma fikri güçlenmiş gibi görünüyor. Bu modelde ise markanın durdurulan Formula 1 projesindeki motora yer verilecek.

Porsche’nin motor sporları başkanı Fritz Enzinger, hali hazırda devam etmeyen LMP1 operasyonlarından 40 kişilik bir mühendis ekibinin, 2017 yılında altı silindirli yeni bir motor ve buna eşlik eden hidrit tahrik sistemini geliştirmek için görevlendirildiğini açıkladı. Porsche, Formula 1yerine Formula E’de yoluna devam etse de güç ünitelerini geliştirmeye devam etmiş.

Enzinger, egzozda üretilen ısıdan elektrik enerjisi üreten karmaşık ve pahalı MGU-H ünitesine sahip olmayan, yol kullanımına uygun bir F1 motorunun “bir süper spor otomobil için ilginç” olacağını belirtti.

”2017’nin sonunda, LMP1’den çekilmemize rağmen rağmen oldukça verimli bir altı silindirli motor geliştirmek için bir emir aldık, yalnızca teorik olarak değil donanım olarak” diye konuşan Enzinger, altı silindirli motor için “test tezgahı üzerinde tamamlandı ve çalışıyor” ifadesinde bulundu. Başarılı yönetici, bu motorun şuanda da seri üretim için uygun olup olmadığının analiz edildiğini belirtti.

Son Frankfurt Otomobil Fuarı’nda Porsche’nin elektrikli araç projeleri başkanı Stefan Weckback, şirketin yüzde 15,5 hissesini elinde bulundurduğu Rimac ile birlikte geliştirilen teknolojinin kullanabileceğini söylemişti.

Porsche, Formula 1 motorlu bu hiper otomobili üretirse Mercedes-AMG One’nin de direkt olarak rakibi olacak. Bilindiği gibi AMG One de Formula 1’den alınan motora ev sahipliği yapıyor.

Not: Porsche 917 Concept görselleri kullanılmıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu