İspanya’da eski otomobiller için şok karar!

Otomotiv sektöründe yeni yıl ile birlikte önemli değişiklikler de baş göstermeye başladı. Alınan yeni karar ile birlikte, bundan böyle eski otomobiller İspanya’nın Barselona kentine adım atamayacak.

Çevre kirliliğinin önüne geçmek için alınan karara göre, 2000 öncesi benzinli ve 2006 öncesi dizel araçlar bundan böyle Barselona kentine girişleri engellenecek. Yaklaşık olarak 100 kilometrekarelik alanı kapsayan bu yasak, Pazar günleri hariç her gün 7.00 ile 20.00 saatleri arasında uygulanacak. Bu kural ile birlikte insanların emisyon kurallarına uygun daha yeni otomobillere veya elektrikli araçlara yönelmesi bekleniyor.

Yılın ilk üç ayında sadece uyarı ile sınırlı kalacak olan bu kural, Nisan ayından itibaren ise para cezası ile birlikte uygulanacak. Kuralı ihlal edenlerin 100 ile 500 Euro arasında ceza alacakları belirtildi. Şehire giriş yapanların tespit edilmesinin ise yeni yerleştirilen 150 adet kamera ile yapılacağı vurgulandı. Motosikletler için ise henüz bir sınırlandırma getirilmiş durumda değil.

Kargo görevlileri ve yıllık 8.000 Euro’nun altında kazandığını ispat edenlere 12 aylık bir süre tanınacak. Batı Avrupa dışından gelenlerin eski otomobilleri ile şehre girebilmeleri için ise belediyeden izin almaları gerekecek.

Belediye başkanlığı ofisinden yapılan açıklamaya göre yaklaşık olarak günlük 50.000 araç bu kuraldan etkilenecek. Bu sayının ilerleyen yıllarda eski otomobiller ile birlikte eski otobüs, kamyon ve kamyonetlerin girişinin de engellenmesiyle artacağı belirtildi.

Şehrin sağlık departmanının raporuna göre, Barselona 2002’den beri nitrojen oksit değerlerini AB tarafından belirlenen sınırlar içinde tutamamış. Kötü hava kalitesinin 2010-2017 yılları arasında 424 kişinin ölümüne neden olduğu belirtilen raporda, alınan kararların bu durumun önüne geçebilecek bir adım olduğunun altı çiziliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu