ABD’de petrol fiyatı sıfırın altına düştü

New York borsasında WTI endeksinde petrol fiyatı -40.32 doları gördükten sonra -37.63 dolardan kapanış gerçekleştirmiş durumda.

Koronavirüs küresel ekonomiyi durma noktasına getirirken petrole olan talep de sıfıra yaklaştı. OPEC tarafından alınan üretimi azaltma kararına rağmen, petrol fiyatındaki çöküşün önüne geçilememiş gibi görünüyor.

Salgının başlaması ile birlikte düşüşe geçen petrol fiyatları tarihte ilk kez sıfırın altını gördü. ABD’nin Batı Teksas (West Texas Intermediate/WTI) tipi ham petrol ticaretinin mayıs sözleşmesinin yarın vadesinin dolması öncesi büyük düşüş başladı. İlk olarak yüzde 40 değer kaybederek varil(159 litre) fiyatı 10 dolar seviyesine düşen petrol fiyatı, depolanacak yer kalmama ihtimali ile birlikte alıcıya para ödeme ile karşı karşıya.

New York borsasında WTI endeksinde petrol fiyatı -40.32 doları gördükten sonra -37.63 dolardan kapanış gerçekleştirmiş durumda. Böylelikle ham petrol 1946 yılından bu yana en düşük değerini görmüş oldu. Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 8.9 düşerek 25.57 dolara indi.

OPEC+ üyesi 23 ülkenin yaptığı toplantı ile birlikte günlük petrol üretiminin 9.7 milyon varil kısılmasının bile bu düşüşe engel olamadığı görülüyor. Başta ABD olmak üzere üye olmayan ülkelerin de kesintiye gitmesi beklenirken, bunun gerçekleşmemiş olması ile birlikte arzın talebin 25 milyon varil üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Petrol fiyatlarındaki bu düşüşün ana nedeninin de ABD’deki petrol depolarının aşırı dolacağı yönündeki endişelerden kaynaklandığı belirtiliyor. Uzmanlar, kısa zaman içerisinde bu durumda bir değişiklik olmadığı takdirde üreticilerin petrolü toplu olarak alması için müşterilere ödeme yapabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Yetkililer, daha önce de benzer olayların yaşandığının altını çiziyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu