Cupra Formentor VZ5 markanın en güçlüsü oldu

Seat’tan ayrılarak tek başına bir marka olan Cupra, model gamını genişletmeye devam ediyor. İspanyol üretici, Formentor modelinin en güçlü VZ5 versiyonunu yapılan online bir etkinlik ile tanıttı. Cupra Formentor VZ5 kaputunun altında Audi Sport imzalı 5 silindirli motora ev sahipliği yapıyor.

2.5 litrelik turbo beslemeli motor 390 beygir güç ve 480 Nm tork üretebiliyor

İsmini İspanya’nın Mallorca kentinde yer alan Formentor adasından alan model, VZ takısını ise ‘hızlı’ anlamına gelen ‘veloz’ kelimesine borçlu. 5 rakamı ise motorunun sahip olduğu silindir sayısını temsil ediyor.

RS Q3 ve RS Q3 Sportback modellerinden tanıdığımız 2.5 litrelik turbo beslemeli motor 390 beygir güç ve 480 Nm tork üretebiliyor. Bu rakam her ne kadar Alman kuzenlerinden 10 beygir az olsa da Formentor VZ5, 4.2 saniyelik 0-100 km/s hızlanma süresi ile onların 0.3 saniye önünde. Aracın azami sürati ise 250 km/s ile sınırlandırılmış.

Gücünü 7 ileri DSG çift kavramalı şanzımanla 4Drive dört tekerlekten çekiş sistemine aktaran model, 15 farklı seviyeye sahip Adaptif Şasi Kontrolü (DCC) sistemini içerisinde barındırıyor. 310 beygirlik Formentor VZ modeline göre 10 mm daha alçağa konumlandırılan modeli durdurmak için ise Akabeno 6 pistonlu frenlere yer verilmiş.

Aracı tasarım olarak incelediğimizde ise mat rengin ön planda olduğunu görüyoruz. Gövdenin yanı sıra aracın detaylarında da mat siyah renk kullanılmış. Ön tamponun altında kullanılan daha geniş hava girişi, çıkıntılı kaput, arka difüzör ve 20 inçlik jantlar ile de aracın sportif görüntüsü desteklenmiş. Markanın imzası niteliğinde olan bakır renkli detaylar da Formentor VZ5’te unutulmamış. Jantların yanı sıra çapraz olarak yerleştirilmiş egzoz çıkışlarında da bu rengi görüyoruz. Bagaj kapağı üzerinde yer verilen logonun hemen altında Cupra yazısı yerleştirilirkez, VZ5 ifadesi ise sağ tarafta konumlandırılmış.

Koyu rengin hakim olduğu iç mekanda da bakır renkli detaylar unutulmamış. Üzerinde marş ve Cupra butonu bulunan direksiyon simidi de aracın sportif karakteri ile tamamen örtüşüyor. Fırçalanmış koyu renkli alüminyum döşemeler mavi veya siyah renkli spor deri koltuklarla tamamlanabiliyor. İstendiği takdirde kahverengi Nappa deri koltuk da yine Formentor VZ5’te tercih edilebilecek. Yeni Seat Leon modelinden tanıdığımız iç mekanda 12 inçlik dokunmatik ekrana sahip bilgi-eğlence sistemi Apple CarPlay ve Android Auto’yu destekliyor. Ses tanıma ve özelleştirilebilir dijital gösterge ekranı da yine sunulan özellikler arasında.

Cupra, sportif modelde güvenlik asistanları konusunda da cimri davranmamış. Park yeri çıkış asistanı, seyahat asistanı, acil durum asistanı ve adaptif hız sabitleyici dahil olmak üzere birçok sürücü destek sistemini Formentor VZ5’te görmek mümkün.

Bu yılın son çeyreğinde satışa sunulması planlanan Cupra Formentor VZ5, performanslı SUV model piyasasına hızlı bir giriş yapacak gibi görünüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu