Mazda’dan heyecanlandıran patent

Mazda, Spirit R logosuna benzeyen bir ‘R’ logosunun patentini almasının ardından şimdi de Wankel motor şeklinde bir patent daha aldı.

Patent başvuruları, Mazda’nın RX-Vision konseptine benzer bir coupe hazırladığını gösteriyor

Patenti alınan logoda, içinde “e” harfi bulunan bir Wankel motor rotorunun üçgen şekli yer alıyor. Gelen bilgilere göre Mazda, e-SKYACTIV R başlığı altında dört farklı patent başvurusu yaptı. Wankel rotoru temel alınarak tasarlanan bu logo dışında Japon üretici “e-SKYACTIV R-Energy”, “e-SKYACTIV R-HEV” ve “e-SKYACTIV R-EV” isimlerinin de hakkını almış durumda.

“e-SKYACTIV R-Energy”nin otomobil üreticisinin xEV teknolojisi için kullanılacak olan genel bir terim olduğuna inanıyoruz. “e-SKYACTIV R-EV”nin ise MX-30 EV’de kullanılması planlanan menzil arttırıcı rotary motorlara ışık tuttuğunu düşünüyoruz. “e-SKYACTIV R-HEV” ise bu patentler arasında en ilginç olanı. Hibrit bir araç için kullanılan Wankel motoru işaret eden bir teknoloji olabilir ancak bu patent çok daha heyecan verici bir şeye yol açıyor olabilir.

Mazda Patent

Son patent başvuruları, Mazda’nın RX-Vision konseptine benzer bir coupe hazırladığını gösteriyor. Ayrıca hidrojenle çalışan bir Wankel motor da yine iddialar arasında. Bu iki iddiayı birleştirdiğimizde ise Mazda’nın yeni bir RX modeli üzerinde çalıştığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Mazda’nın performanslı modellere geri dönüşüne tanık oluyor olabiliriz. Nissan Z ve Toyota Supra gibi Japon spor otomobillerinin son zamanlarda yeniden yollara çıkması göz önüne alındığında, bu mümkün görünüyor. Tabi ki Wankel motorun oldukça hassas bir teknolojiye sahip olduğunu ve sorunlu olarak görüldüğünü hesaba katarsak Mazda’nın bu yola gireceğinden emin değiliz. Öte yandan rotary motorlu bir spor otomobil Mazda RX-7 ve RX-8 hayranları başta olmak üzere birçok otomobilseveri memnun edecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu