İlk BMW i4 örnekleri üretim bandından inmeye başladı

BMW, üretim bandından inen ilk i4 modellerini kutluyor. Markanın Münih’teki tesisinde üretilen BMW i4, aynı zamanda bu fabrikada üretilen ilk tamamen elektrikli otomobil olma özelliği taşıyor.

Fabrikada elektrikli otomobil hattının eklenmesiyle birlikte diğer bazı hatlar ise diğer tesislere aktarılmış

BMW, Münih fabrikasının geçen yıl elektrikli otomobil üretecek şekilde geliştirileceğini ve tesisi, üretimi durdurmadan hem elektrikli hem de geleneksel araçları aynı hatta üretebilecek şekilde değiştirebileceğini duyurmuştu.

BMW AG Üretimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Milan Nedeljković, “Tesis ve ekip için BMW i4’ün piyasaya sürülmesi elektrikli mobiliteye giden yolda bir kilometre taşı. 2023 yılına kadar Münih tesisimizde bulunan tüm araçların yarısından fazlası elektrikli aktarma organlarına sahip olacak. Çoğunlukla da tamamen elektrikli modeller olacak.” ifadelerini kullandı.

200 milyon Euro’luk bir yatırımın sonucu olarak BMW, karoser sistemlerinin yüzde 90’ını değiştirmeden kullanabildiğini belirtti. Ancak zemin ve arka bölümün montajı için ek sistemler gerekli olduğunun altı çizildi.

Tesisin müdürü Peter Weber, “Kaporta atölyemiz akıllı ve verimli entegrasyonun parlak bir örneği. BMW i4 için yeni üretim süreçlerinin çoğu, mevcut kaporta sistemlerinde gerçekleştirilebiliyor.” diye konuştu.

Tüm bu geliştirmeler sırasında yüksek voltajlı bataryaları entegre etmenin karmaşık bir sorun olduğu ortaya çıktı. BMW, alttan çalışan yepyeni, tam otomatik bir batarya montaj sistemi ile bataryayı takmadan önce gövdeyi taramak için yüksek çözünürlüklü kameralar kullanmış.

Fabrikada güncellemeler tüm hızıyla devam ediyor. Batarya-elektrik hattının eklenmesiyle birlikte diğer bazı hatlar ise diğer tesislere aktarılmış. Örneğin dört silindirli motorların üretimi İngiltere’deki Hams Hall’a ve Avusturya’daki Steyr’e taşınmış durumda. 2024 yılına gelindiğinde bütün motor üretiminin Münih dışına taşınmış olması planlanıyor.

Yeni BMW i4 iki farklı versiyonla yollara çıkacak. 340 beygir güce sahip olan eDrive40, 590 km’lik menzil sunuyor. 544 beygirlik M50 takılı versiyon ise tek şarj ile 520 km yol katedebilecek. Performanslı versiyonun 0’dan 100 km/s hıza ulaşması ise 3.9 saniye olarak ölçülmüş.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu