Nissan, Rusya’daki operasyonlarını ve fabrikalarını 1 euro karşılığında sattı

Nissan, tüm yerel tesislerini ve operasyonlarını Rusya’nın Merkezi Araştırma ve Geliştirme Otomobil ve Motor Enstitüsü NAMI’ye satarak Rusya pazarından çıktığını resmen duyurdu. Japon otomobil üreticisinin bu satıştan 100 milyar yen (687 milyon dolar) kaybı olacağı belirtiliyor.

Nissan, Rusya’daki tesisler ve faaliyetlerin karşılığında sembolik olarak 1 euro’luk ödeme alacak

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Nissan, diğer birçok otomobil üreticisi gibi Saint Petersburg’daki fabrikasında üretimi durdurmuştu. Devam eden savaş ve çatışmaya bir çözüm belirtisi olmaması nedeniyle Nissan, Rusya pazarından çıkmak için nihai kararı aldı. Japon üretici önümüzdeki altı yıl içinde ise varlık ve operasyonları geri satın alma hakkını elinde bulunduruyor.

Önümüzdeki haftalarda resmileşecek anlaşmaya göre Nissan, Rusya’daki tüm tesislerini yeni bir isim altında faaliyet gösteren “geleceğin binek araç projeleri” için kullanacak olan NAMI’ye devredecek. Satış, Nissan Manufacturing Russia LLC (NMGR) tüzel kişiliğini, Saint Petersburg’daki üretim ve Ar-Ge tesislerini ve Moskova’daki Satış ve Pazarlama merkezini içeriyor.

Nissan Rusya

Japon otomobil üreticisi, NAMI’ye satışın ardından tüm çalışanlarının önümüzdeki 12 ay boyunca istihdam koruması alacağını belirtti. Nissan’ın Rusya’daki fabrikası yılda 100 bin araç kapasitesine sahipti. Qashqai, X-Trail, Murano ve Terrano’ya ev sahipliği yapan tesisteki çalışanlar bu anlaşma ile birlikte en az 1 yıl daha işlerini koruyabilecekler.

Gelen bilgilere göre Nissan, Rusya’daki tesisler ve faaliyetlerin karşılığında sembolik olarak 1 euro’luk ödeme alacak. Yaklaşık olarak 690 milyon euro değer biçilen tüm bu operasyon, Nissan için büyük bir kayıp olarak nitelendirilebilir. Savaşın patlak vermesinden bu yana, birçok otomobil üreticisi Rusya’daki faaliyetlerini durdurdu. Bu markalar arasında Nissan’ın ortağı Renault da yer alıyor. Fransız üretici de Rusya’da bulunan operasyonlarını ve tesislerini 1 Ruble karşılığında NAMI’ye devretmişti. Renault’un da tıpkı Japon üretici gibi 6 yıl içerisinde ülkeye geri dönme hakkı bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu